similart látványstúdió
 
munkáinkhogyan készültkik vagyunkhol dolgozunk
 
 

A LÁTVÁNY ALKOTÓI

Képző- és iparművészek, építészek és mérnökök, asztalosok és lakatosok – kreatív szakemberek vagyunk, akik minden tudásunkat és tapasztalatunkat a látvány alkotására fordítjuk. Műterműnkben készültek már színházi és televíziós díszletek, kiállítási standok és termékbemutató installációk. Készítettünk termékekről óriási modellek és építészeti vagy műszaki alkotásokról kicsinyített maketteket, de dolgoztunk múzeumi tárlatok részére is.

látványtervező
Szász Sándor
Látványtervező

 

1996-ban, a színházi díszletgyártásban és a kiállításépítés területén szerzett tapasztalatokra alapozva, létrehoztam a Similart Látványstúdiót. Elsődleges célom az volt, hogy a reklámpiac részére egyedi látványelemeket alkossunk.

Gyakran szembesültem azzal, hogy a reklám területén is igény lenne olyan alkotásokra, melyeket a díszletgyártásnál alkalmazott technológiákkal lehet megvalósítani. A díszletek és installációk készítése folyamán rá kellet jönnöm, hogy ha a kivitelezést nem korlátozzuk egy bizonyos technológia alkalmazására, akkor a megvalósítható formák tárháza végtelen, a lehetőségek szinte korlátlanok.

Elsősorban látványtervezéssel foglalkozom, de mivel több éves tapasztalattal rendelkezem a megvalósítás területén is, ezért sok esetben a megtervezett munkák kivitelezése is az irányításom alatt zajlik. A kivitelezés területén szerzett tapasztalatok óriási előnyt jelentenek, mert egy-egy projekten belül akár olyan, látszatra egymástól távol eső anyagokat és technológiákat is összevonok, melyekkel igazán egyedi végeredmény érhető el, lényeges költségmegtakarítás mellett.

Látványtervezés során nem csak egy ütős prezentáció készítése a célom, hanem a gyártási folyamatok modellezése, ezzel is elősegítve a kivitelezők munkáját. A látványtervezés egyik fő céljának tartom azt a folyamatot, mely összeköti a megrendelő elképzeléseit és igényeit a kivitelező lehetőségeivel.

Mindig a felhasználási területnek megfelelően és az elérni kívánt látvány figyelembevételével választom ki az alkalmazni kívánt technológiákat és anyagokat. Ugyanúgy igénybe vesszem a számítógépes technológiákat, mint a kézműves eszközöket. És ami még ennél is fontosabb, hogy a munkák elkészítésének elengedhetetlen alkotóeleme a kreativitás.

Az alkotás folyamatában építészek és mérnökök, szobrászok és díszletfestők, asztalosok és lakatosok is részt vesznek. Minden esetben a munkák megvalósíthatóságának alapfeltétele a kivitelezők együttműködése és nekem sokszor adódott lehetőségem arra, hogy részese legyek ezeknek a folyamatoknak és közösen alkothattam a legjobb szakemberekkel:

 

Farkas Imre díszletfestő, szobrász
Ferician László szobrász
Glacz Béla építész
Mohai Mária iparművész
Páhi Péter képzőművész
Páhi Zsolt szobrász
Petrok Marcell asztalos
Rétháti László
iparművész
Sédi Ferenc műszaki vezető


vonal
Copyright © Similart Látványstúdió
index e-mail